donderdag 9 november 2023

Naturistencamping de Vrijgaard

De Vrijgaard is al ruim 30 jaar het kampeerterrein van naturistenvereniging VRIJ (Veluwe, Rijn en IJssel). Gelegen bij Zeewolde, in de provincie Flevoland, is de Vrijgaard vanuit alle windstreken goed bereikbaar.De Vrijgaard ligt tussen boomgaarden en landbouwgronden en is een oase van rust, een stuk puur natuur waar je de hele dag vogels hoort en geregeld konijnen ziet lopen.Op het autovrije terrein voel je je als gast direct thuis, zowel op een plaats op het gastenveld als op een vrije plek tussen de leden.VRIJ is aangesloten bij de NFN en draagt het keurmerk “Prettig Bloot”.

De Vrijgaard beslaat een oppervlakte van vijf hectare. Het terrein wordt omgeven door boomgaarden en landbouwgronden. De Vrijgaard bevindt zich in het buitengebied van Zeewolde (Flevoland). Dat betekent dat er nauwelijks lichtvervuiling is en dat je als het donker en onbewolkt is kunt genieten van de sterrenhemel.Het terrein is verdeeld in meerdere veldjes, die allemaal de naam van een appelsoort dragen. Op elk veld staat de appelboom waarvan het veldje de naam draagt. In het najaar kunnen vrijwel altijd veel appels worden geoogst en wordt er menig appeltaart gebakken. De appels zijn van niemand en iedereen. Wil je appels meenemen, het staat je vrij.

De veldjes zijn van elkaar gescheiden door bomen en struiken, zodat elk veldje een intieme sfeer kent. De Vrijgaard kent ruim 80 plaatsen, waarvan ongeveer twee derde deel wordt ingenomen door leden van VRIJ. Dat betekent dat er ruimschoots plaatsen beschikbaar zijn voor gasten. Naast een apart gastenveld kunnen gasten er ook voor kiezen een vrije plaats tussen de leden in te nemen. Zowel de plaatsen op het gastenveld als die tussen de leden zijn ruim bemeten. Een zestal plaatsen, verdeeld over het hele terrein, zijn geschikt gemaakt voor campers.

Honden zijn toegestaan, maar dienen altijd aangelijnd te zijn. Gasten met een hond moeten een plaats op het Gastenveld innemen. Auto’s mogen slechts het terrein op bij het plaatsen van het kampeermiddel en bij vertrek. Voor de auto’s is een centrale parkeerplaats ingericht. Er staan bagagekarren op de parkeerplaats om spullen van de auto het terrein op te brengen.

De Vrijgaard ligt in Flevoland, het nieuwste deel van ons land. Wie er nooit is geweest heeft wellicht het idee dat het er een kale bedoening is. Dat is geenszins het geval, want de Flevopolder kent tal van bossen. Bij Zeewolde ligt het Harderbos, dat door Natuurmonumenten wordt omschreven als ‘een groene oase vol dikke bomen, water-partijen en kronkelpaden. Nieuwe oernatuur.’ Dit gebied leent zich uitstekend voor wandelingen en fietstochtjes. Meer natuur vind je in de Oostvaardersplassen.

Meer info vindt u op de website van de Vrijgaard.